Aug 2, 2009

uyghurche köktat isimliri

             ئاتالغۇلارنى رەتلەپ توپلاپ چىقۇچى :  سەمەت راخمان
1.بەرەنكە ياڭيۇ    (土豆)________ بەرەنكە تەبىئىتى : ھول سوغوق؛
2.سەنتەيزە         (蒜薹)________ غولسمساق تەبىئىتى: قۇرۇق ئسسىق؛
3.سۇمپىياز        (大葱)————غولپىياز تەبىئىتى: ھول ئسسىق؛
4.جۇسەي     (韭菜)————كۇدە تەبىئىتى : قۇرۇق ئسسىق ؛
5.شاڭ سەي    (香菜) ————ئاشكۇكى تەبىئىتى : قۇرۇق سوغىوق؛
6.ئۇسۇڭ      (萵笋) ————خەس  تەبىئىتى: ھول سوغوق؛
7.خاڭگا      (黄瓜)———— تەرخەمەك تەبىئىتى: ھول سوغوق؛
8.چەيزە      (茄子)———— پېدىگەن تەبىئىتى : قۇرۇق ئسسىق ؛
9.قىزىل لازا  (红辣椒)————قىزىلمۇچ تەبىئىتى:  قۇرۇق ئسسىق؛
10.كوك لازا    (青椒)————  كوكمۇچ تەبىئىتى: ئسسىق؛
11.جاڭد(豇豆)   ————چۇكا پۇرچاق تەبىئىتى :ھول سوغوق؛
12-دۇجاۋ     (扁豆)————يېسى پۇرچاق تەبىئىتى: ھول سوغوق؛
13-بەسەي    (白菜)———— يېسۋېلەك تەبىئىتى: ھول سوغوق ؛
14.چىڭسەي   (芹菜) ————كەرەپشە تەبىئىتى : قۇرۇق ئسسىق ؛
15.سىنجاڭ    (生姜)————زەنجىۋىل تەبىئىتى : قۇرۇق ئسسىق؛
16.دۇيا         (豆芽 )  _________ماش ئۈندۈرمى تەبىئىتى:سوغۇق؛
17.موگۇ        (蘑菇)__________گۇمبەمەدەك تەبىئىتى:ھۆل سوغۇق؛
18.خى مور    ( 黑木耳)————قارا قىرىنقۇلاق تەبىئىتى:قۇرۇق ئېسسىق؛
19.بەي مۇر  (白木耳) __________ئاق قىرىنقۇلاق تەبىئىتى:مۆتىدىل؛
20.خەي دەي  (海带)      ——— لامنارىيە تەبىئىتى :قۇرۇق ئېسسىق؛

0 comments:

Post a Comment